Portföljens ”Top Picks” för 2022

Lite som jag hade på känn när jag skrev det senaste inlägget för en dryg vecka sedan, har börsåret 2022 inletts i visst ”utförslut” och bjudit på en del volatilitet. Framförallt då bland mindre- & tillväxtbolag, lönsamma såväl som olönsamma.

Om detta är en trend som kommer att sätta tonen för resten av 2022, är det nog ännu för tidigt att säga, men… den kommande rapportperioden som inleds med ett gäng amerikanska banker idag…, och för min del med Investor den 21a Januari kommer att väga väldigt tungt.

Makroklimatet ser fortsatt onekligen ganska positivt ut, och T.I.N.A. kommer sannolikt att kunna fortsätta frodas, men…

Jag tror inte man sticker ut hakan för långt om säger att det är läge att vara mer selektiv med var jag stoppar pengarna under 2022. Även om det generella makroklimatet och många företags utsikter för fortsatt tillväxt och lönsamhet ser bra ut, tror jag inte att 2022 kommer att bjuda på samma uppgång som 2021.

Med ett fåtal undantag kommer jag huvudsakligen att fokusera mina investeringar till lönsamma bolag. Detta innefattar både bolag som växer ytterst långsamt samt en del som fortfarande växer väldigt snabbt.

Alla har dock det gemensamt att dom fortfarande har stor potential för långsiktigt uthållig tillväxt av såväl kassaflöden, marginaler som vinster, och bland dom lite ”mognare” bolagen även utdelningstillväxt.

Min portfölj består i nuläget av 33 olika innehav, att jämföra med 43 st vid samma tidpunkt 2021. Lite lättare att hålla reda på, och viktigast av allt, en klart starkare komposition.

Det sagt finns det saker att slipa på, men allt som allt är jag ganska nöjd med innehålet som det är. Om något skall hända är det nog mer sannolikt att jag ytterligare konsoliderar antalet bolag något, hellre än att plocka in nya. Känns som att jag hellre satsar mer på dom befintliga ”hästarna” och göder dom för att göra dom starkare…

”Top 10-ish” casen för 2022

Evolution (9,26% av investerat kapital)

Trots att vissa analytiker verkar driva vad som närmast kan liknas vid en personlig vendetta mot bolaget. Trots att man inte hanterade kommunikationen i samband med den anonyma “rapporten” i slutet November 2021 så bra som jag tycker man kan kräva av ett bolag som Evolution, och trots att hycklande svenska fonder i stor utsträckning “skyr bolaget som pesten”, är det svårt att inte gilla utsikterna skarpt inför 2022.

Rent operationellt går det som tåget, pipelinen med nya spel inför 2022 är för att citera bolagets CPO Todd Haushalter “totally insane…”. Man siktar på att lansera inte mindre än 90 (!) nya produkter under 2022. Ja, du läste rätt, 90.

Vid släppet av Q4 rapporten den 9e Februari kommer man utöver att presentera resultatet, samtidigt att avslöja / lansera 25 nya spelprodukter den dagen.

Man öppnar dedikerade bord för fler och fler operatörer, man smäller upp nya studios i en allt raskare takt, och USA börjar tuffa igång rejält.

Det blir självklart svårare och svårare att leverera höga tillväxttal rent procentuellt sett i takt med att bolaget blir större, men… ett område som slår det allra mesta på marknaden är kring vinstmarginalen som spås för landa på över 70% för helåret. En av de största fördelarna med en digital affärsmodell där kostnaden att skala upp, relativt sett är minimal…

“Net Lease REITs”; Realty Income, STORE Capital & W.P. Carey (tot 8,68% av kapitalet)

Jag har i skrivande stund tre olika sk. “Net Lease REITs” i portföljen och med undantag för STORE Capital, har Realty Income & WP Carey gått ungefär som index de senaste 12 månaderna.

Alla tre är riktigt starka bolag, definitvt bland de absolut bästa i sitt branschsegment, där speciellt de två sistnämnda varit ordentligt på tårna under 2021 med både investeringar och i Realty Income’s fall förvärv av Vereit.

STORE som är det minsta av de tre bolagen underpresterade kursmässigt under 2021, men rent operativt levererar man på en bra nivå, och man borde kunna ”studsa tillbaks” under 2022.

Alla tre är väl positionerade för att fortsätta leverera bra under lång tid framöver. Det kommer sannolikt inte bli någon kursrusning under året, men… när / om det skakar på börsen står dom allt som oftast starka och jag skulle inte bli förvånad om i alla fall Realty Income & STORE Capital slår index i år.

AbbVie (4,32% av kapitalet)

 Bolaget sitter även på en väldigt stark pipeline som möjliggör en fortsatt stabil tillväxt under lång tid framöver där beroendet av Humira minskar allt mer. 

Bolaget är nu långt mycket mer än ”bara” Humira. Även om det preparatet fortfarande är den stora ”kassakon” har man nu en väl diversifierad produktflora med bla. Botox som växte med 23,4% senaste kvartalet, samt Rinvoq & Skyrizi som förväntas bli de stora kassakorna framöver.

Sist men inte minst så blir fler och fler branschanalytiker bullish till AbbVie vilket ger en skön boost till mitt ”confirmation bias” och att det har varit rätt beslut att skala upp innehavet ytterligare under 2021.

Embracer (4,05% av kapitalet)

Efter att aktiekursen gått kräftgång under 2021 bla på grund av ett negativt sentiment till spel i så gott som alla dess former och rädslan för spelförbud i Kina etc etc har Embraceraktien blivit rejält nertryckt i skorna.

Bolaget närmast häcklades under stora delar av 2021 i diverse bransch- & sociala medier av allsköns ”förståsigpåare” och tyckare med varierande kompetens kring bolaget & syfte med sina åsikter.

Under slutet av året började sentimentet så sakta vända. Med förvärvet av Asmodee har man nu skaffat ett väldigt stabilt kassaflöde, och med en riktigt fet pipeline av AAA spel på väg ut på marknaden under 2022 och framåt, känner jag mig väl till freds med den långsiktiga potentialen både för aktien och bolaget.

Volvo (3,17% av kapitalet)

2021 var inget lätt år för Volvo med halvledarbrist etc, men trots det hanterade bolaget utmaningarna väl, och man har fått en flygande start med sina elektrifierade lastbilar. Utmaningarna kommer sannolikt att bestå under stora delar av 2022, men jag tror på ett bra år för ett av börsens mest välskötta och kapitalstarkaste bolag. Både vad gäller aktiekurs som utdelningar och rent operativt.

Microsoft (2,45% av kapitalet)

Trots att bolaget har 46 år på nacken och är världens näst största, växer man omsättning och framförallt vinst i en takt som egentligen bara borde vara möjlig för långt mindre och starkt tillväxtorienterade bolag.

Senaste kvartalet leverearde man en omsättningsökning på 22% och vinsten steg med smått galna 49%…

Denna tillväxt är till stor del driven av “cloudaffären” där man har ett grymmt momentum, och i rask takt knappar in på marknadsledaren Amazon.

Man skall kanske inte förvänta sig en fullt så snabb tillväxttakt framöver, men… Microsoft är ett ofantligt starkt bolag med mycket goda förutsättningar, och jag ser mycket positivt på 2022 och framåt.

Prudential Financial ( 2,30% av kapitalet)

En stabil klippa att luta sig mot när det blåser snålt… Fonder, kapitalförvaltning och liv- & pensionsförsäkringar är en väldigt ”trökig” men stabil business och en fin komponent i utdelningsdelen i portföljen.

De senaste 12 månaderna har aktiekursen ökat med nästan 43% vilket smiskar de flesta index… Huvudtesen för min initiala investering i Mars 2020 var som ett rent utdelningscase. Jag köpte relativt kontinuerligt under resterande del av 2020 och har därav en YoC som idag ligger på dryga 6,5%.

Nuvarande direktavkastning ligger runt 4%, man delar bara ut ca 33% av vinsten & 3 årssnittet för utdelningshöjningar ligger på fina 8,5% så Prudential är fortfarande ett riktigt stabilt utdelningscase för den som vill ha det.

Min tes har inte ändrats i grunden, men det är väldigt positivt att se hur man renodlat verksamheten det senaste året och på så sätt även positionerat sig väl för bra tillväxt framöver.

Slutligen… i November 2021 klubbade styrelsen igenom ett aktieåterköpsprogram för 2022 på upp till $ 1,5 BUSD så jag har goda förhoppningar om ett bra år som ägare.

VEF   (1,61% av kapitalet)

Något stick i stäv att ha med ett investmentbolag med en 100% onoterad portfölj, mot att ha som strategi för året att huvudsakligen fokusera på hyfsat mogna och lönsamma bolag under 2021, men…

Det finns i dagsläget få investmentbolag med ett intressantare fokus, på Fintech i utvecklingsländer, och en mycket intressant portfölj med ”Unicorns” som brasilianska Creditas och mexikanska Konfio som ankare. Båda bolagen kommer allt närmare notering, senare delen 2022 för det förstnämnda och ”kanske” 2023 för det senare.

Kompletterat med bla. TransferGo, Juspay, Jumo & Blackbuck finns det goda förutsättningar för en fortsatt stark tillväxt.

Med ett erfaret och fokuserat management team har man de senaste 5 åren levererat ca 30% i årsavkastning vilket utklassar tex Kinnevik och VNV Global, och faktiskt slår de flesta investmentbolag på börsen. Undantaget bara typ Latour, Bure & Svolder.

Att VEF just nu handlas med ca 11% substansrabatt gör det inte mindre intressant att fortsätta bygga på positionen.

MIPS  (1,43% av kapitalet)

Efter att ha haft bolagets teknologi på huvudet i snart ett decennium, och ägt ”passivt” genom fonder, samt i sonens portfölj i snart 3 år, har jag under det senaste kvartalet äntligen fått ”tummen ur…” och stoppat in aktien i den egna portföljen.

Bolaget har på gott och ont en ganska volatil aktiekurs, mycket pga den höga värderingen, och det är fler än en gång de senaste åren som jag svurit åt att jag inte ”köpt dippen”, men… efter den senaste tidens turbulens har jag nu byggt upp positionen till en ok nivå och kan tänka mig ytterligare ökningar vid tillfälle framöver.

MIPS är självfallet en stor ”coronavinnare” där framförallt sportsegmentet fått en enorm push, och man levererade hela 82% organisk tillväxt det senaste kvartalet, men…

Det sagt börjar även segmentet för ”Säkerhetshjälmar” ta rejäl fart. 2021 var ett år där man etablerade ett antal nya partnerskap i segmentet, och nu under 2022 kommer man börja växa volymerna här.  Detta på en marknad som i förlkängningen är klart mycket större än Sport & Moto.

Den stora accelerationen kanske inte kommer under 2022, men jag är beredd att vänta, och rent generellt har bolaget ett mycket starkt momentum för att växa både omsättning, vinster och marginaler under överskådlig framtid.

Kambi ( 0,90% av kapitalet)

Hade inte ett roligt år 2021 när kursen imploderade pga tappade avtal i USA, men…

Nu börjar momentumet sakta svänga med ett antal nya avtal och då t.o.m. i USA, förvisso med mindre leverantörer men ändå. Vidare kanske det kommer att visa sig svårare än man trott för tex Draftkings att ta sin sportsbook ”in-house”.

Lägg till detta att Styrelseledamoten Anders Ström storköpt de senaste månaderna så finns det i alla fall fog för att tro på en vändning under 2022.

I nuläget sitter jag kvar på mitt innehav som det är, men jag är inte främmande för att öka på det.

Kambi kan definitivt bli en joker i portföljen i år.

Det var hela listan… Blir intressant att gå tillbaks till det här inlägget och se hur året spelades ut & om mina Top Picks var fågel, fisk eller mitt emellan…

Vilka bolag tror du mest på inför 2022?

2 kommentarer

  1. Hej,
    Välformulerat och bra genomgång som vanligt.
    Jag har de flesta av dina toppicks i min portfölj och tror att Evo samt Embracer har störst uppsida under 2022.
    men, men som vi vet så kan allt hända.
    Jag har förstått att Du inte vill ta in fler bolag men har Du tittat på Fortnox? De växer snabbt och utvecklar nya applikationer för kunderna som då genererar mer intäkter.

    Mvh/Johan

    Gillad av 1 person

    • Hej!

      Jag har kollat lite ytligt på Fortnox för något halvår sedan, känns dock som att den största uppsidan är passerad & mtp värderingen passade jag. Jämförelsevis känns tex Mips som ett bättre alternativ för mig.

      Gilla

Kommentera